Jamie Βιογραφικό + Βραβεία




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Jamie Oliver είναι ένα φαινόμενο στον κόσμο του φαγητού. Είναι μία από τις γνωστότερες τηλεοπτικές προσωπικότητες στον κόσμο και ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της Βρετανίας παγκοσμίως. Ο Jamie δημιούργησε πολλές τηλεοπτικές σειρές με τεράστια επιτυχία: The Naked Chef (BBC), Jamie's Kitchen, Jamie's School Dinners, Jamie's Great Italian Escape, Return to School Dinners, Jamie's Chef, Jamie at Home , Jamie's Ministry of Food , Jamie Does.... και πιο πρόσφατα το 30 ΛΕΠΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ JAMIE OLIVER και τη σειρά Jamie's Food Revolution (ABC), που τιμήθηκε με βραβείο Emmy, καθώς και τις ειδικές εκπομπές Jamie's Fowl Dinners, Eat To Save Your Life, Jamie Saves Our Bacon και Jamie's Fish Suppers (όλες για το Channel 4).

Ο Jamie έχει εμπνεύσει πολλούς ώστε να αρχίσουν ασχολούνται περισσότερο με το μαγείρεμα, ή ακόμη και να αρχίσουν να καλλιεργούν φυσικές τροφές! Τα τηλεοπτικά του προγράμματα έχουν παιχτεί σε περισσότερες από 100 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και η Ισλανδία. Οι οδηγοί μαγειρικής που συνοδεύουν τα προγράμματα έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και έχουν γίνει bestseller όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Το 30 ΛΕΠΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ JAMIE OLIVER ήταν το πρώτο βιβλίο του Jamie που πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα στη Βρετανία, και επιπλέον έχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις από κάθε άλλο μη μυθιστορηματικό βιβλίο από τότε που άρχισαν να κρατούνται αρχεία.

Η αλυσίδα εστιατορίων «Jamie's Italian» είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε όλη τη Βρετανία, ενώ ο όμιλος εστιατορίων Fifteen, τον οποίο ίδρυσε το 2002, εκπαιδεύει νέους σε τρία διαφορετικά μέρη σε όλο τον κόσμο και παράλληλα παράγει φαγητά εξαιρετικής ποιότητας. Στο τελευταίο του εστιατόριο, το Barbecoa στο Λονδίνο, ο Jamie συνεταιρίστηκε με τον Αμερικανό σεφ Adam Perry Lang. Ο Jamie ζει στο Essex με τη γυναίκα του την Jools και τα παιδιά τους Poppy, Daisy, Petal και Buddy.

Ο Jamie γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1975, και έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για το μαγείρεμα. Μεγάλωσε στο Essex, όπου οι γονείς του, ο Trevor και Sally, έχουν ακόμη στο Clavering ένα εξαιρετικό παμπ-εστιατόριο, το The Cricketers, και όπου βοηθούσε συχνά στην κουζίνα. Το μαγείρεμα τον τραβούσε όλο και πιο πολύ, και στα 16 του ο Jamie σταμάτησε το σχολείο και φοίτησε στο Κολέγιο Τροφοδοσίας του Westminster . Αφού εργάστηκε για ένα διάστημα στη Γαλλία, και κατόπιν στο Neal Street Restaurant του Antonio Carluccio στο Λονδίνο, προσελήφθη στο φημισμένο River Café όπου δούλεψε τριάμισι χρόνια δίπλα στη Rose Gray και την Ruth Rogers.

Το 1997, ο Jamie εμφανίστηκε σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για το River Café. Λίγο μετά την μετάδοση του ντοκιμαντέρ, του έγινε πρόταση να κάνει δική του τηλεοπτική εκπομπή, και έτσι γεννήθηκε η σειρά του Γυμνού Σεφ. Η βασική ιδέα στην οποία στηριζόταν Ο Γυμνός Σεφ ήταν να απογυμνωθεί το μαγείρεμα από τα περιττά του στοιχεία μέσα από απλές συνταγές. Το πρακτικό στυλ και η άνεση του Jamie ήταν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή που ενέπνευσε πολλούς να αρχίσουν να μαγειρεύουν και του εξασφάλισε ένα Βραβείο BAFTA για την καλύτερη τηλεοπτική σειρά στην Κατηγορία των Features το 2000.

Το βιβλίο Ο Γυμνός Σεφ, που εκδόθηκε από την Penguin Books, συνόδευε την πρώτη τηλεοπτική του σειρά και έγινε αμέσως μπεστ-σέλερ. Το BBC του ανέθεσε μια δεύτερη και κατόπιν μια τρίτη τηλεοπτική σειρά, οι οποίες συνοδεύτηκαν επίσης από βιβλία: Η Επιστροφή του Γυμνού Σεφ και οι Ευτυχισμένες Μέρες με τον Γυμνό Σεφ βρέθηκαν στην πρώτη θέση των bestseller στην μη μυθιστορηματική κατηγορία τα Χριστούγεννα του 2001.

Το φθινόπωρο του 2001 ο Jamie έκανε περιοδεία με μια «μαγειρική παράσταση». Η Τουρνέ Ευτυχισμένες Μέρες είχε τεράστια επιτυχία συγκεντρώνοντας πάνω από 17.000 θεατές σε θέατρα στη Βρετανία. Η περιοδεία συνεχίστηκε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου ο Jamie εμφανίστηκε σε κατάμεστες αίθουσες σε επτά πόλεις. Είχε γίνει πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Το 2001 ο Jamie μαγείρεψε επίσης για τον Ιταλό Πρωθυπουργό μετά από πρόσκληση του Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ παράλληλα έγραφε στήλες σε διάφορα περιοδικά, ανάμεσά τους το GQ και το περιοδικό των Σαββατιάτικων Times, παρουσιάζοντας τις συνταγές του σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Στα τέλη του 2001 ο Jamie αναζήτησε μια νέα πρόκληση. Ήθελε να προσφέρει κι αυτός κάτι στον τομέα της εστίασης που του είχε δώσει τόσα πολλά, έτσι αποφάσισε να ανοίξει ένα εκπαιδευτικό εστιατόριο για αμόρφωτους και άνεργους νέους. Με τις κάμερες να τον ακολουθούν και να καταγράφουν την κάθε του κίνηση, επί ένα χρόνο ο Jamie δούλευε για να δημιουργήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το εστιατόριο και το φιλανθρωπικό ίδρυμα στο οποίο θα πήγαιναν τα κέρδη. Η τηλεοπτική σειρά, με τίτλο Η Κουζίνα του Jamie, παίχτηκε από το Channel 4 στη Βρετανία, και έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς. Σήμερα εξακολουθεί να παίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες, και το συνοδευτικό βιβλίο, που λέγεται επίσης Η Κουζίνα του Jamie, έγινε bestseller . Το εστιατόριό του θριάμβευσε όταν κέρδισε το Βραβείο Tatler Καλύτερου Εστιατορίου το 2003, και το Ακαδημαϊκό Βραβείο Αριστείας στα Tio Pepe Carlton London Restaurant Awards την ίδια χρονιά. Το 2003 ο Jamie χρίσθηκε ιππότης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την συνεισφορά του στον τομέα της φιλοξενίας. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Fifteen Foundation διαχειρίζεται τώρα το εστιατόριο Fifteen στο Λονδίνο και συνεχίζει την λειτουργία του, επιλέγοντας πρόσφατα την όγδοη σειρά μαθητών στο Λονδίνο. Το πρώτο παράρτημα Fifteen άνοιξε στο Άμστερνταμ το 2004, και στην Κορνουάλη και τη Μελβούρνη το 2006.

Το 2004, παρακινημένος από την κακή ποιότητα των γευμάτων στα βρετανικά σχολεία, ο Jamie ξεκίνησε μία από τις πιο φιλόδοξες σταυροφορίες του. Γύρισε στο σχολείο για να επιμορφώσει και να παρακινήσει τα παιδιά και τις μαγείρισσες των σχολείων να μαγειρεύουν και να τρώνε υγιεινά φαγητά αντί για τα επεξεργασμένα που έχουν συνηθίσει. Ο Jamie άρχισε μια εκστρατεία σε όλη τη χώρα με τίτλο «Τάιζέ με Καλύτερα» (Feed Me Better, www.feedmebetter.com) και συγκέντρωσε υπογραφές μέσω της ιστοσελίδας για να βελτιωθεί το φαγητό στα σχολεία. Τελικά συγκεντρώθηκαν 271.677 υπογραφές, τις οποίες ο Jamie υπέβαλε στην Downing Street στις 30 Μαΐου 2005. Χάρη σε αυτές, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να χορηγήσει 280 εκατομμύρια λίρες επιπλέον για να βελτιώσει την ποιότητα των σχολικών γευμάτων, να εκπαιδεύσει τις μαγείρισσες των σχολείων και να αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό στα σχολεία. Αυτοί οι επτά μήνες σκληρής δουλειάς και συνεχούς βιντεοσκόπησης κορυφώθηκαν με την βραβευμένη σειρά Τα Σχολικά Γεύματα του Jamie, που παίχτηκε στο Channel 4. Η σειρά προκάλεσε μια γενική έκκληση για βελτίωση των σχολικών γευμάτων και τιμήθηκε με το βραβείο του Καλύτερου Αντικειμενικού Προγράμματος στα Βρετανικά Εθνικά Τηλεοπτικά Βραβεία.

Ένα επόμενο ντοκιμαντέρ με το ίδιο θέμα, Η Επιστροφή του Jamie στα Σχολικά Γεύματα, παίχτηκε από το Channel 4 τον Σεπτέμβριο του 2006, και χάρη στα νέα ευρήματα του Jamie η βρετανική κυβέρνηση αύξησε τις χορηγήσεις της για τα σχολικά γεύματα και την διατροφική εκπαίδευση των μαθητών.

Το 2005, ανάμεσα σε αυτά τα δύο ντοκιμαντέρ, ο Jamie έκανε ένα διάλειμμα από τις σχολικές του δραστηριότητες με την Μεγάλη Ιταλική Απόδραση του Jamie, μια τηλεοπτική σειρά που βασιζόταν στα ταξίδια του στην Ιταλία και την αγάπη του για την ιταλική κουζίνα. Η σειρά συνοδεύτηκε από το έκτο βιβλίο του με τίτλο Η Ιταλία του Jamie, το οποίο έφτασε αμέσως στην πρώτη θέση των μπεστ-σέλερ στη Βρετανία, ενώ τη βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα πούλησε περισσότερα αντίτυπα από όσα έχει πουλήσει ποτέ μη μυθιστορηματικό βιβλίο. Η Ιταλία του Jamie ήταν επίσης υποψήφια για το βραβείο του Βιβλίου της Χρονιάς στα Βρετανικά Βραβεία Βιβλίου.

Εκτός από τα τηλεοπτικά προγράμματα και τα βιβλία του, ο Jamie συνεργάζεται επίσης με την κορυφαία βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Sainsbury's, παρέχοντας συμβουλές για την βελτίωση της ποιότητας και της ποικιλίας των τροφίμων. Ακόμη έχει σχεδιάσει αρκετές σειρές επιτραπέζια σκεύη και σκεύη σερβιρίσματος για την Churchill China. Σε συνεργασία με την Tefal, έχει παρουσιάσει αρκετές σειρές μαγειρικά σκεύη, ανάμεσά τους και την επαγγελματική σειρά Jamie Oliver Professional Series. Επίσης έχει λανσάρει μια σειρά ιταλικών τροφίμων και ένα μεγάλο φάσμα από τρόφιμα-δώρα που πωλούνται διεθνώς. Επιπλέον, έχει γίνει εφευρέτης, επινοώντας ένα εξαιρετικό εργαλείο για την κουζίνα το Flavour Shaker TM, που άρχισε να πωλείται στη Βρετανία το 2005 και αργότερα και διεθνώς.

Το έβδομο βιβλίο του Jamie, Μαγειρέψτε με τον Jamie, εκδόθηκε στη Βρετανία τον Οκτώβριο του 2006 και έγινε γρήγορα bestseller. Όλα τα κέρδη από αυτό το βιβλίο πηγαίνουν στο ίδρυμα Fifteen Foundation που βοηθά νέους να αρχίσουν καριέρα στον τομέα της εστίασης.

Το 2006 και τις αρχές του 2007, ο Jamie γύρισε μια σειρά και έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο Ο Jamie στο Σπίτι. Από το 2004 ήδη καλλιεργούσε φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά στην αγροικία του στο Essex, έτσι το βιβλίο και η τηλεοπτική σειρά στηρίζονταν στη νέα αγάπη του για την οργανική κηπουρική και παρουσίαζαν υπέροχες συνταγές εμπνευσμένες από τα προϊόντα του κήπου του. Η σειρά Ο Jamie στο Σπίτι έγινε γρήγορα επιτυχία στη Βρετανία και σε πολλές διεθνείς αγορές, ενώ το ομώνυμο βιβλίο αποδείχτηκε επίσης μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες του Jamie στην Βρετανία και το εξωτερικό.

Το φθινόπωρο του 2007 ανακοίνωσε μια νέα αλυσίδα εστιατορίων ιταλικής κουζίνας, την «Jamie's Italian». Το πρώτο εστιατόριο της αλυσίδας άνοιξε στην Οξφόρδη τον Μάιο του 2008. Ακολούθησαν εστιατόρια στο Bath (Οκτώβριος 2008) και στο Kingston (Νοέμβριος 2008), και αργότερα στο Brighton, το Cardiff, Guildford, στην Αποβάθρα Canary στο Λονδίνο, στο Cambridge, το Reading, το Glasgow, το Leeds, το Liverpool, στο Λονδίνο (τρία εστιατόρια), στο Birmingham, Nottingham και στο Bristol – δείτε στη διεύθυνση www.jamiesitalian.com για περισσότερες πληροφορίες. Η αλυσίδα έχει επίσης ένα εστιατόριο στο Ντουμπάι.

Το 2008 ο Jamie παρουσίασε δύο τηλεοπτικά προγράμματα στη Βρετανία. Το Τρώτε για να Σώσετε τη Ζωή σας χρησιμοποίησε αναλύσεις ειδικών αλλά και τη συνδρομή του Dr Gunther von Hagens (ο οποίος έκανε νεκροψία σε έναν άντρα 160 κιλών που κυριολεκτικά «πέθανε από το φαΐ»), σε μια προσπάθεια να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες μιας ομάδας Βρετανών με κακή διατροφή. Παράλληλα, τα Πτηνοτροφικά Γεύματα του Jamie ήταν μια εξέταση σε βάθος της βρετανικής πτηνοτροφίας, που κατέληγε στο μήνυμα ότι αν οι Βρετανοί καταναλωτές δεν αρχίσουν να προτιμούν κοτόπουλα και αυγά από πτηνοτροφεία με βελτιωμένες συνθήκες ζωής για τα ζώα, η βρετανική πτηνοτροφία θα βλαφθεί ανεπανόρθωτα. Πολλές ομάδες, από την Βασιλική Εταιρία για την Αποτροπή της Βίας κατά των Ζώων μέχρι αγροτικές οργανώσεις, επαίνεσαν το πρόγραμμα, και το άμεσο αποτέλεσμα ήταν μια αύξηση έως και 50% στις πωλήσεις κοτόπουλων ελεύθερης βοσκής και κοτόπουλων οργανικής διατροφής.

Το 2008 όπως συνήθως ο Jamie είχε πολλές συναρπαστικές δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες εμφανίστηκε στο The Big Five, την επιτυχημένη εκπομπή της Oprah στις ΗΠΑ.

Όμως το κύριο εγχείρημά του για το 2008 ήταν η τηλεοπτική σειρά του Channel 4 με τίτλο Η Διατροφική Προσφορά του Jamie (Jamie's Ministry of Food), που έδειξε ότι άτομα που δεν ξέρουν να μαγειρεύουν μπορούν να εμπνευστούν να μαγειρέψουν με λίγη ενθάρρυνση και πληροφόρηση. Η σειρά, που τραβήχτηκε στο Ρόδεραμ, έδειξε πώς μπορεί κανείς να εμπνεύσει φίλους, συγγενείς και συναδέλφους να ανταλλάσσουν συνταγές και να μαγειρεύουν με φρέσκα συστατικά. Επιπλέον, ο Jamie ίδρυσε ένα Ministry of Food στο δημοτικό κέντρο που παρέχει πληροφορίες, μαθήματα μαγειρικής και συμβουλές στους κατοίκους που θέλουν να πάψουν να τρέφονται με έτοιμα φαγητά. Μετά την επιτυχία του κέντρου, το δημοτικό συμβούλιο του Rotherham ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του κέντρου. Το 2010, το κέντρο Ministry of Food στο Rotherham ήταν τόσο επιτυχημένο ώστε τα μαθήματα που δίνει ήταν κλεισμένα για πολλές βδομάδες. Ένα δεύτερο κέντρο άνοιξε στο Bradford τον Νοέμβριο του 2009 και ένα τρίτο στο Leeds τον Απρίλιο του 2010. Τα δημοτικά συμβούλια πολλών άλλων πόλεων της Βρετανίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξουν παρόμοια κέντρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο πρόβλημα παχυσαρκίας στη Βρετανία.

Το ομώνυμο βιβλίο, Jamie's Ministry of Food, εκδόθηκε από την Michael Joseph της Penguin τον Οκτώβριο του 2008 και έγινε γρήγορα ένα από τα πιο επιτυχημένα βιβλία του τόσο στη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό.

Στις αρχές του 2009, ο Jamie ήταν πολυάσχολος όπως πάντα. Στην τηλεόραση ασχολήθηκε με το θέμα των συνθηκών διαβίωσης των χοίρων και υποστήριξε τους Βρετανούς χοιροτρόφους στο πρόγραμμα του Channel 4 με τίτλο Jamie Saves Our Bacon (Ο Jamie Σώζει το Μπέικον). Ανακοίνωσε επίσης μια αλυσίδα καταστημάτων με σκεύη μαγειρικής που θα ονομάζονται Recipease. Το πρώτο άνοιξε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Battersea/Clapham τον Φεβρουάριο, και ακολούθησε γρήγορα ένα δεύτερο κατάστημα στο Brighton τον Μάιο.

Την ίδια χρονιά ο Jamie ίδρυσε την Jamie at Home, μια εταιρία άμεσων πωλήσεων με την οποία μπορεί ο καθένας να αρχίσει δική του επιχείρηση πουλώντας ποιοτικά προϊόντα του Jamie σε πάρτι με φίλους και συναδέλφους. Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση www.jamieathome.com.

Την 1η Απριλίου ο Jamie είχε την τιμή να μαγειρέψει στην Downing Street για τρίτη φορά στην καριέρα του, αυτή τη φορά για τους ηγέτες των κρατών που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για την σύνοδο G20. Ο Jamie, μαζί με μια ομάδα αποφοίτων και έναν μαθητευόμενο από το Fifteen του Λονδίνου μαγείρεψαν ένα μενού που αναδείκνυε τα καλύτερα εποχιακά βρετανικά φαγητά. Μετά από 24 ώρες περίπου, ο Jamie γιόρτασε τη γέννηση της τρίτης κόρης του, της Petal Blossom Rainbow.

Το 2009 ο Jamie ήταν στις ΗΠΑ, όπου γύρισε μια σειρά για το Channel 4 (και τις διεθνείς αγορές) με τίτλο Το Ταξίδι του Jamie στην Αμερική. Στα πλαίσια αυτής της σειράς πήγε στο Λος Άντζελες (όπου γνώρισε Μεξικανούς πρώην μέλη συμμοριών που επανεντάχθηκαν κοινωνικά μέσα από το φαγητό και το μαγείρεμα), στο Γουαϊόμινγκ (όπου έζησε με cowboys σε μια ερημιά που δεν έχει αλλάξει καθόλου εδώ και αιώνες), στη Νέα Υόρκη (όπου απομακρύνθηκε από τις τυπικές περιοχές των τουριστών για να ανακαλύψει υπέροχα φαγητά από την περουβιανή, κολομβιανή, αιγυπτιακή και κινεζική κοινότητα), στη Louisiana (όπου κυνήγησε αλιγάτορες και βοήθησε να ξανασταθεί στα πόδια του ένα εστιατόριο που είχε πάθει ζημιές από έναν ανεμοστρόβιλο), στην Georgia (όπου γνώρισε την λεγόμενη «κουζίνα σόουλ» και το μπάρμπεκιου των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών), και στην Arizona (όπου έζησε με Ινδιάνους Ναβάχο και έμαθε για την τροφή και την κουλτούρα τους). Το βιβλίο που συνόδεψε τη σειρά, με τίτλο Η Αμερική του Jamie, έγινε το 10ο μπεστ-σέλερ του.

Στα τέλη του 2009, ο Jamie παρουσίασε μία εφαρμογή για iPhone με τίτλο Γεύματα 20 Λεπτών που γρήγορα έγινε bestseller στη Βρετανία και το εξωτερικό, ενώ επιπλέον κέρδισε το περίφημο Βραβείο Σχεδιασμού της Apple.

Αργότερα εκείνη τη χρονιά επέστρεψε στην Αμερική, αυτή τη φορά στη Δυτική Virginia, για να γυρίσει την πρώτη του τηλεοπτική σειρά για την αμερικανική τηλεόραση. Η Διατροφική Επανάσταση του Jamie Oliver έκανε πρεμιέρα στο δίκτυο ABC τον Μάρτιο του 2010, με την τηλεθέαση να φθάνει στα 7,5 εκατομμύρια. Ο Jamie εμφανίστηκε στην Oprah και έδωσε επίσης συνεντεύξεις στις εκπομπές Letterman, Leno and Nightline, καθώς και στους ΝΥΤ και στο περιοδικό Time. Ο Jamie τιμήθηκε με το σημαντικό βραβείο TED για το 2010 (προηγούμενοι αποδέκτες του βραβείου είναι ο Al Gore και ο Bono) σε ειδική τελετή στην Καλιφόρνια (http://www.ted.com/talks/jamie_oliver.html), ενώ τον Αύγουστο του 2010 η σειρά Διατροφική Επανάσταση τιμήθηκε με το Βραβείο Emmy ως η Καλύτερη Σειρά Ριάλιτι.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, επιστρέφοντας τη Βρετανία στις αρχές του 2010 ο Jamie παρουσίασε ένα νέο βιβλίο και μια νέα τηλεοπτική σειρά με τίτλο Ο Jamie Πηγαίνει στο... Σε αυτή τη σειρά ο Jamie αναζήτησε νέες εμπνεύσεις από χώρες που επισκεπτόταν με φτηνές πτήσεις από τη Βρετανία για να ανακαλύψει αυθεντικές συνταγές και γεύσεις.

Το φθινόπωρο του 2010 ο Jamie γύρισε τo 30 ΛΕΠΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ JAMIE OLIVER, μια καθημερινή τηλεοπτική σειρά στην οποία δείχνει ότι, χρησιμοποιώντας κανείς έξυπνα τον εξοπλισμό της κουζίνας του, μπορεί να μαγειρέψει όχι ένα πιάτο αλλά ένα ολόκληρο γεύμα μέσα σε μισή ώρα. Το βιβλίο που συνόδευε τη σειρά 30 ΛΕΠΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ JAMIE OLIVER είχε τις μεγαλύτερες και ταχύτερες πωλήσεις από όλα τα βιβλία του στη Βρετανία, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο αντίτυπα λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2010.

Επιπλέον, στις 15 Σεπτεμβρίου γεννήθηκε το τέταρτο παιδί του Jamie, ο Buddy Bear Maurice Oliver.

Στις 3 Νοεμβρίου, ο Jamie και ο φημισμένος Αμερικανός σεφ Adam Perry Lang άνοιξαν το εστιατόριο Barbecoa στο εμπορικό κέντρο One New Change, δίπλα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Το εστιατόριο ειδικεύεται σε παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος χρησιμοποιώντας ξύλο, κάρβουνο και καπνό. Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση www.barbecoa.com.

Στις αρχές του 2011, ο Jamie και η οικογένειά του μετακόμισαν για δύο μήνες στην Καλιφόρνια, όπου ο Jamie γύρισε τη δεύτερη σειρά επεισοδίων της Διατροφικής Επανάστασης του Jamie για το ABC.


 
 
           
 
βραβεια


ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ JAMIE OLIVER:

2010 - (Fresh One Productions and Ryan Seacrest Productions) Βραβείο Emmy για την Καλύτερη Σειρά Ριάλιτι
2010 - Βραβείο TED ($100,000 και μια «ευχή»)
2009 - Observer Food Monthly - Διατροφική προσωπικότητα της χρονιάς
2008 - Βραβείο οδηγού μαγειρικής IACAP
2008 - Βραβείο O2 X
2008 - Βραβείο Βασιλικής Εταιρίας για την Αποτροπή της Βίας κατά των Ζώων για σημαντική συνεισφορά στην επίγνωση για τις συνθήκες ζωής στα πτηνοτροφεία
2008 - Φεστιβάλ Φαγητού & Κρασιού South Beach - Βραβείο Παγκόσμιου Πολίτη
2007 - Βραβείο Horace Hagedorn για Εξαιρετική Προσφορά στον Τομέα της Κηπουρικής
2006 - Βραβείο BAFTA για Καλύτερη Αντικειμενική Σειρά για τα Σχολικά Γεύματα του Jamie
2006 - Βραβείο Richard Dimbleby στα BAFTA ως εξαιρετικός παρουσιαστής σε αντικειμενική εκπομπή
2006 - Βραβείο Εξαιρετικών Επιτευγμάτων στα Βρετανικά Βραβεία Βιβλίου 2006
2006 - Βραβείο Εξαιρετικών Επιτευγμάτων στα Μηνιαία Βραβεία Observer Food Monthly Awards 2006 για τα Σχολικά Γεύματα του Jamie τον Μάρτιο του 2006
2006 - Καλύτερη Σειρά Ντοκιμαντέρ στη Γενική Κατηγορία στα Βραβεία της Βασιλικής Τηλεοπτικής Εταιρίας για τα Σχολικά Γεύματα του Jamie
2006 - Βραβείο Ήρωα από τα BT Childline Awards 2006 σε αναγνώριση των υπηρεσιών του προς τα παιδιά
2006 - Ειδήσεις Channel 4, Πιο Εμπνευστική Πολιτική Μορφή
2005 - Βραβείο Καθορισμού της Πολιτικής Ατζέντας από την Political Studies Association.
2005 - Εθνικά Βρετανικά Τηλεοπτικά Βραβεία, Βραβείο Ειδικής Αναγνώρισης
2005 - Εθνικά Βρετανικά Τηλεοπτικά Βραβεία (UK National TV Awards), Καλύτερο Αντικειμενικό Πρόγραμμα (για τα Σχολικά Γεύματα του Jamie)
2005 - Εθνικά Βρετανικά Τηλεοπτικά Βραβεία (UK National TV Awards), Βραβείο Ειδικής Αναγνώρισης
2005 - Πιο Γενναιόδωρη Διασημότητα - ειδικό βραβείο Κριτών στα Beacon Fellowship Awards
2005 - Βραβείο Εξαιρετικής Επικοινωνίας για Θέμα Υγείας - Βραβείο Κριτών στα Communiqué Awards 2005
2005 - Εξαιρετικός Έπαινος (για το Feed Me Better) - New Media Awards
2005 - Καλύτερη Ιστοσελίδας Διασημότητας (jamieoliver.com) - Webby Awards
2005 - Βραβείο Βρετανικής Ένωσης Φιλοξενίας (British Hospitality Association)
2005 - Ειδικό βραβείο για την εκστρατεία των Σχολικών Γευμάτων από το Συνέδριο της Ένωσης Τροφοδοτών (Caterers Association Conference) για το 2005.
2005 - Βραβείο Alwyn Smith από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας για την εκστρατεία Feed Me Better
2003 - Ιππότης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας κατά τις Τιμές για τα Γενέθλια της Βασίλισσας
2003 - Ειδικό Βραβείο για Εξαιρετικά Επιτεύγματα του περιοδικού Time Out
2003 - Προσωπικότητα της Χρονιάς στον Τομέα Φαγητού και Ποτού στα βραβεία GQ/Glenfiddich Food and Drink Awards
2003 - Καλύτερη μαγειρική τηλεοπτική εκπομπή για τη σειρά Jamie's Kitchen στα βραβεία GQ/Glenfiddich Food and Drink Awards
2003 - Ακαδημαϊκό Βραβείο Αριστείας στα βραβεία Tio Pepe Carlton London Restaurant Awards
2003 - Βραβείο Καλύτερου Εστιατορίου Tatler για το Fifteen
2001 - Βραβείο GQ Καλύτερου Σεφ στις ΗΠΑ
2001 - Βραβείο τομέα Σπίτι & Ελεύθερος Χρόνος από τα βραβεία βιβλίου WH Smith Book Awards για το Return of The Naked Chef
2000 - Βραβείο BAFTA για την τηλεοπτική σειρά The Naked Chef στην κατηγορία Features
2000 - Άνδρας της Χρονιάς από το GQ στην κατηγορία της Τηλεοπτικής Προσωπικότητας
2000 - Βραβείο TV Quick Award για τον Καλύτερο Τηλεοπτικό Σεφ
2000 - Πιο Καλοντυμένη Αντρική Τηλεοπτική Προσωπικότητα από τα βραβεία Elle Style Awards