Συνταγές

ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ, ΤΣΟΡΙΘΟ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΜΑΝΤΣΕΓΚΟ, ΑΝΤΣΟΥΓΙΕΣ

Υλικά:

ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ

250 γρ. πατάτες μπέιμπι νέας εσοδείας
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι
1 κουταλάκι σπόρους μάραθου
2 σκελίδες σκόρδο
½ ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο
8 αυγά
Μία μεγάλη χούφτα ρόκα, πλυμένη, για το σερβίρισμα

ΤΣΟΡΙΘΟ
250 γρ. ολόκληρο τσορίθο καλής ποιότητας (semi-cured)
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλιά ρευστό μέλι

ΠΙΠΕΡΙΕΣ
100 γρ. τυρί Μαντσέγκο
1 φραντζόλα τσιαμπάτα
50 γρ. αμύγδαλα, ζεματισμένα
Ένα ματσάκι φρέσκο θυμάρι
Ξίδι από κόκκινο κρασί
1 βάζο 450 γρ. πιπεριές ολόκληρες

ΜΑΝΤΣΕΓΚΟ
100 γρ. τυρί Μαντσέγκο
100 γρ. ισπανικά αλλαντικά, όπως πάτα νέγκρα
Ρευστό μέλι
Στιγμιαίο ή αλεσμένο καφέ
Μία χούφτα μαύρες ελιές
Προαιρετικά: δύο κοτσάνια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη

ΑΝΤΣΟΥΓΙΕΣ
1 πακέτο 100 γρ. αντσούγιες, μαριναρισμένες, από το ψυγείο
Μερικά κοτσάνια φρέσκο μαϊντανό
1 λεμόνι
150 γρ. ντοματίνια
Καπνιστή πάπρικα για πασπάλισμα

ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ
Ελαιόλαδο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Ένα μπουκάλι ανθρακούχο νερό
1 πορτοκάλι
Ένα παγωμένο μπουκάλι ξηρό σέρι




Περιγραφή

ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ Ετοιμάζουμε τα υλικά και τον εξοπλισμό μας. Βάζουμε ένα μεσαίο πυρίμαχο τηγάνι 26 εκ. σε δυνατή φωτιά και ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Ανάβουμε το γκριλ στην υψηλότερη θερμοκρασία. Περνάμε στο μίξερ τη βασική λεπίδα.

ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ
Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια 1 εκ. Τις βάζουμε στο μεσαίο πυρίμαχο τηγάνι με μία «γουλιά» ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Κόβουμε στη μέση το κόκκινο κρεμμύδι, το καθαρίζουμε και το χοντροκόβουμε. Όταν πάρουν καλό χρώμα οι πατάτες, προσθέτουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι μαζί με τους σπόρους μάραθου και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε με τα άλλα πιάτα, έχοντας στο νου μας να ανακατεύουμε τις πατάτες κατά διαστήματα.

ΤΣΟΡΙΘΟ Κόβουμε το τσορίθο σε φέτες 2 εκ. Το βάζουμε στο μικρό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε κατά διαστήματα ώσπου να ροδίσει και να γίνει τραγανό.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ Καθαρίζουμε τη φλούδα από το Μαντσέγκο και το θρυμματίζουμε μέσα στο μίξερ με μία χούφτα τεμαχισμένη τσιαμπάτα, 50 γρ. ζεματισμένα αμύγδαλα, τα φύλλα από το θυμάρι, μία καλή πρέζα αλάτι και πιπέρι και λίγο ξίδι. Τα χτυπάμε ώσπου να ψιλοκοπούν και γεμίζουμε με το μείγμα τις πιπεριές. Δεν είναι ανάγκη να συμπιέσουμε πολύ. Όταν γεμίσουν οι πιπεριές, τις βάζουμε σε ταψί και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα ψωμιού, αν έχει μείνει. Προσθέτουμε το υπόλοιπο θυμάρι, περιχύνουμε ελαιόλαδο και τις βάζουμε στο μεσαίο ράφι στο γκριλ για 8 λεπτά. Κόβουμε την υπόλοιπη τσιαμπάτα στη μέση και τη μεταφέρουμε στο τραπέζι.

ΜΑΝΤΣΕΓΚΟ Απλώνουμε τις φέτες των αλλαντικών σε σανίδα σερβιρίσματος μαζί με το μεγάλο κομμάτι Μαντσέγκο. Περιχύνουμε το τυρί με λίγο μέλι και ρίχνουμε μία πρέζα αλεσμένο καφέ. Σκορπίζουμε πάνω στο κρέας μία χούφτα μαύρες ελιές και μερικά φύλλα θυμάρι ή ρίγανη (αν χρησιμοποιούμε). Περιχύνουμε λίγο ακόμη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και το μεταφέρουμε στο τραπέζι.

ΤΣΟΡΙΘΟ Λιώνουμε ελαφρά δύο αξεφλούδιστες σκελίδες σκόρδο με το χέρι ή με τον πάτο κατσαρόλας και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.

ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ Οι πατάτες πρέπει να έχουν γίνει τώρα, οπότε ελαττώνουμε τη φωτιά στη χαμηλή θερμοκρασία. Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο (τις βάζουμε στον πολτοποιητή με τη φλούδα). Ρίχνουμε τα περισσότερα φύλλα του δεντρολίβανου στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μία καλή πρέζα αλάτι και πιπέρι.

ΤΣΟΡΙΘΟ Στραγγίζουμε το περισσότερο λίπος, αφήνοντας ποσότητα 1 κουταλιάς. Προσθέτουμε το ξίδι και το μέλι, και αφήνουμε να σωθούν τα υγρά ώσπου να γίνει μια πολύ κολλώδης γκλασαριστή σάλτσα. Την ελέγχουμε και κουνάμε το τηγάνι κάθε τόσο για να μην αρπάξει.

ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ
Δοκιμάζουμε το μείγμα με τις πατάτες για καρύκευμα. Σπάζουμε τα αυγά, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινο κουτάλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση θερμοκρασία. Όταν τα αυγά αρχίσουν να πήζουν στις άκρες, σκορπίζουμε τα υπόλοιπα φύλλα δεντρολίβανου από πάνω και βάζουμε το τηγάνι στο γκριλ, στο επάνω ράφι, για 3 με 5 λεπτά, ή ώσπου να πήξουν και να πάρουν χρώμα.

ΑΝΤΣΟΥΓΙΕΣ Βάζουμε τις αντσούγιες σε εμφανίσιμο μπολ. Ψιλοκόβουμε μερικά κοτσάνια μαϊντανό και τις πασπαλίζουμε. Ψιλοτρίβουμε από πάνω ξύσμα ½ λεμονιού και τις περιχύνουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα στοιβάζουμε δίπλα στις αντσούγιες, μαζί με κάμποσες οδοντογλυφίδες κοκτέιλ για να φτιάξει ο καθένας τα δικά του σουβλάκια. Προσθέτουμε μία πρέζα πάπρικα και τις μεταφέρουμε στο τραπέζι.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Μεταφέρουμε στο τραπέζι τις τορτίγιες και τις γεμιστές πιπεριές. Ρίχνουμε μία μεγάλη χούφτα ρόκα δίπλα στις τορτίγιες. Μεταφέρουμε στο τραπέζι το τηγάνι με το τσορίθο. Το σερβίρουμε με μία κανάτα παγωμένο ανθρακούχο νερό γεμάτο φέτες πορτοκάλι και ένα παγωμένο μπουκάλι ξηρό σέρι.

Σχόλια αναγνωστών

Δεν υπάρχουν σχόλια