Συνταγές

ΚΟΤΟΠΙΤΑ, ΠΟΥΡΕΣ ΚΑΡΟΤΟΥ, ΜΠΙΖΕΛΙΑ, ΒΑΤΟΡΟΥΡΑ ΜΕ ΣΑΝΤΙΓΙ

Υλικά:

ΚΟΤΟΠΙΤΑ
4 στήθη κοτόπουλου των 180 γρ.,
χωρίς πέτσα
Ένα κομμάτι βούτυρο
Ένα μάτσο κρεμμυδάκια
150 γρ. μανιτάρια κουμπιά
1 γεμάτη κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν μια ποσότητα για πασπάλισμα
2 κουταλάκια αγγλική μουστάρδα
1 γεμάτη κουταλιά κρέμα γάλακτος
300 ml βιολογικό ζωμό κοτόπουλου
Μερικά κοτσάνια φρέσκο θυμάρι
⅓ μοσχοκάρυδου, για ξύσιμο
1 φύλλο σφολιάτα
1 αυγό

ΠΟΥΡΕΣ ΚΑΡΟΤΟΥ
600 γρ. καρότα
Μερικά κοτσάνια φρέσκο θυμάρι

ΜΠΙΖΕΛΙΑ
2 μικρά μαρούλια
Ένα κομμάτι βούτυρο
1 κουταλιά αλεύρι
300 ml βιολογικό ζωμό κοτόπουλου
Μερικά κοτσάνια φρέσκο δυόσμο
480 γρ. μπιζέλια, κατεψυγμένα
½ λεμόνι

ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
Ελαιόλαδο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ & ΣΑΝΤΙΓΙ
400 γρ. ανάμεικτα βατόμουρα, όπως φραμπουάζ, φράουλες ή μύρτιλλα
Ποτό σαμπούκου
½ λεμόνι
2 κοτσάνια φρέσκο δυόσμο
Μερικά μπισκότα βουτύρου  για το σερβίρισμα
150 ml πλήρη κρέμα γάλακτος
1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά πολτό ή εκχύλισμα βανίλιας

 

Περιγραφή

ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ Ετοιμάζουμε τα υλικά και τον εξοπλισμό μας. Ανάβουμε το φούρνο στους 200°C (φούρνο υγραερίου στο 6). Γεμίζουμε το βραστήρα με νερό και τον ανάβουμε. Βάζουμε ένα μεγάλο πλατύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Περνάμε στο μίξερ τον χοντρό δίσκο κοπής.

ΚΟΤΟΠΙΤΑ Βάζουμε τα στήθη κοτόπουλου σε πλαστική επιφάνεια κοπής και τα κόβουμε σε λωρίδες 1 εκ. Ρίχνουμε στο τηγάνι μία κουταλιά ελαιόλαδο και ένα κομμάτι βούτυρο. Σοτάρουμε το κοτόπουλο για 3 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και πλένουμε τα μανιτάρια. Τα αλέθουμε μαζί στο μίξερ. Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι μαζί με 1 γεμάτη κουταλιά αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 2 κουταλάκια μουστάρδα, 1 γεμάτη κουταλιά κρέμα γάλακτος και 300 ml ζωμό κοτόπουλου. Ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε τα φύλλα από το θυμάρι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και μία καλή πρέζα αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοψηθεί.

ΠΟΥΡΕΣ Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τεμαχίζουμε στο μίξερ. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με μία κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μία καλή πρέζα αλάτι και πιπέρι, και μερικές κορυφές θυμαριού. Σκεπάζουμε με βραστό νερό, βάζουμε το καπάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά στην υψηλή θερμοκρασία. Το αφήνουμε για 15 λεπτά ή ώσπου να γίνουν τρυφερά τα καρότα.

ΚΟΤΟΠΙΤΑ Πασπαλίζουμε μια καθαρή επιφάνεια με αλεύρι και ξετυλίγουμε το φύλλο σφολιάτας. Με μικρό μαχαίρι το χαράζουμε απαλά και το τρυπάμε. Κατεβάζουμε το τηγάνι με το κοτόπουλο από τη φωτιά. Αδειάζουμε τη γέμιση σε ταψί 30x25 εκ. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το φύλλο σφολιάτας, μαζεύοντας μέσα τις άκρες (όπως δείχνει η φωτογραφία δεξιά). Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε το φύλλο με πινέλο. Βάζουμε την κοτόπιτα στο φούρνο, στην επάνω θέση, για 15 λεπτά περίπου, ή ώσπου να χρυσίσει. Ξαναγεμίζουμε το βραστήρα με νερό και τον ανάβουμε.

ΜΠΙΖΕΛΙΑ Δυναμώνουμε πάλι στην υψηλή θερμοκρασία τη φωτιά στο άδειο τηγάνι του κοτόπουλου. Πλένουμε τα μαρούλια, κόβουμε τα φύλλα και τα τεμαχίζουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο και 1 κουταλιά αλεύρι στο τηγάνι, αδειάζουμε μέσα το ζωμό κοτόπουλου, προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου σκισμένα και χτυπάμε με το σύρμα ώσπου να γίνει λεία, αφρισμένη σάλτσα. Προσθέτουμε τα μπιζέλια και το τεμαχισμένο μαρούλι. Στύβουμε μέσα ½ λεμόνι, ρίχνουμε λίγο βραστό νερό, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και τοποθετούμε το καπάκι.

ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ & ΣΑΝΤΙΓΙ Κόβουμε τις πιο μεγάλες φράουλες, αν χρησιμοποιήσουμε, και ρίχνουμε όλα τα φρούτα σε μεγάλο πιάτο. Προσθέτουμε λίγο ποτό σαμπούκου και στύβουμε ½ λεμόνι. Ανακατεύουμε για να αλειφθούν τα φρούτα. Σκίζουμε τα φύλλα δυόσμου και τα ρίχνουμε μέσα. Μεταφέρουμε το πιάτο στο τραπέζι μαζί με τα μπισκότα. Με ηλεκτρικό χτυπητήρι χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τον πολτό ή το εκχύλισμα βανίλιας ώσπου να γίνει πηχτό μείγμα. Το βάζουμε δίπλα στα φρούτα στο τραπέζι.

ΠΟΥΡΕΣ Ελέγχουμε αν έγιναν τα καρότα. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε πάλι στο τηγάνι. Ελέγχουμε τη γεύση. Τα αφήνουμε όπως είναι ή τα πολτοποιούμε. Τα μεταφέρουμε στο τραπέζι.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ Μεταφέρουμε τα μπιζέλια στο τραπέζι, βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και απολαμβάνουμε ωραίο φαγητό!

Σχόλια αναγνωστών

Δεν υπάρχουν σχόλια