Συνταγές

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ ΜΕ ΨΩΜΙ

ΓΙΑ 4 Μερίδες| ΘΕΡΜΙΔΕΣ 399

Για τις σαρδέλες
1 πρέζα σαφράν
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπεριά
½ ματσάκι πλατύφυλλο μαϊντανό
½ κουταλάκι μαραθόσπορους
2 λεμόνια
ελαιόλαδο
8 φρέσκες σαρδέλες, καθαρισμένες και κομμένες «πεταλούδα»
4 φέτες καπνιστή πανσέτα

Για τη σαλάτα
½ καρβέλι τσιαμπάτα*
1 σκελίδα σκόρδο
4 φιλέτα αντσούγιας
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξίδι βαλσαμικό
800 γρ. ώριμες ντομάτες
½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό
1 κουταλιά κάπαρη
200 γρ. ψητές κόκκινες πιπεριές
(σε βαζάκι)
30 γρ. τυρί φέτα

Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά • Το γκριλ του φούρνου σε δυνατή ένταση • Μίξερ (λεπίδα του μπολ) • Γκριλιέρα, δυνατή φωτιά

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ


Ρίχνουμε στο μίξερ το σαφράν, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα, την καυτερή πιπεριά, το μαϊντανό, τους σπόρους μάραθου, το χυμό 1 λεμονιού, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός με υφή χοντρού τραχανά. Αλείφουμε με αυτή την πάστα ένα ταψί που να χωράει ίσα-ίσα τις σαρδέλες, τις οποίες τοποθετούμε ανοιχτές πάνω από την πάστα, με την πέτσα προς τα πάνω. Αραδιάζουμε τις φέτες της πανσέτας κυματιστά ανάμεσα στα ψάρια, και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να χρυσίσουν και να αποκτήσουν τραγανή υφή (περίπου 8 λεπτά).

Κόβουμε από το ψωμί τέσσερις φέτες πάχους 2 εκ. και τις τοποθετούμε στην γκριλιέρα να φρυγανιστούν και από τις δύο πλευρές. Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στο μίξερ μαζί με τις αντσούγιες, 1 κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι, τις μισές ντομάτες, τα καθαρισμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και το βασιλικό. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο ντρέσινγκ και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Βάζουμε το ντρέσινγκ σε μεγάλο μπολ σερβιρίσματος.

Προσθέτουμε την κάπαρη στο μπολ και προσθέτουμε τις πιπεριές, κομμένες σε ακανόνιστα κομμάτια. Κόβουμε το ψωμί τσιαμπάτα σε κομμάτια μεγέθους αντίχειρα, τα βάζουμε και αυτά στο μπολ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Κόβουμε τις υπόλοιπες ντομάτες είτε στη μέση είτε στα τέσσερα και καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα προσθέτουμε όλα στο μπολ και πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού. Θρυμματίζουμε από πάνω τη φέτα και ραντίζουμε με 1 κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε μαζί με τις σαρδέλες και με φέτες λεμονιού.


* Η τσιαμπάτα είναι χωριάτικο παραδοσιακό ιταλικό ψωμί, με κυψελωτή ψίχα, παχιά τραγανή κόρα και γεύση φυσικού προζυμιού. Διατίθεται και κατεψυγμένο. (ΣτΘ)


Σχόλια αναγνωστών

Δεν υπάρχουν σχόλια