Συνταγές

ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ ΜΕ ΤΣΟΡΙΘΟ

ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ
ΓΙΑ 4 Μεριδες | ΘΕΡΜΙΔΕΣ 603

Για τη σαλάτα
25 γρ. κουκουνάρι
1 κόκκινο ραντίτσιο (σικορέ)
1 πράσινο ραντίτσιο (σικορέ)
2 μανταρίνια κλημεντίνες
100 γρ. τρυφερό σπανάκι
4 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο
45 γρ. τυρί μαντσέγκο*
2 κουταλιές ξίδι από σέρι
2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ρευστό μέλι

Για τα ζυμαρικά
320 γρ. πένες
70 γρ. λουκάνικο τσορίθο
½ ή 1 φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπεριά
2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο αυγό
½ λεμόνι
2 γεμάτες κουταλιές γιαούρτι άπαχο

Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά • Καυτό νερό στο βραστήρα • Μεγάλο τηγάνι, μέτρια φωτιά • Μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι, δυνατή φωτιά


ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ


Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι για λίγα λεπτά στο τηγάνι, αναδεύοντας συχνά. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με βραστό αλατισμένο νερό, τοποθετούμε το καπάκι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ψιλοκόβουμε τους μίσχους των ραντίτσιο και αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα. Τα ρίχνουμε όλα σε μπολ σερβιρίσματος. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τις κλημεντίνες και τις ρίχνουμε και αυτές στο μπολ, μαζί με το σπανάκι και τα φυλλαράκια δυόσμου. Τρίβουμε λίγα ξύσματα από το τυρί, τα σκορπίζουμε πάνω από το καβουρδισμένο κουκουνάρι και ξαναβάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Σε φλιτζάνι, φτιάχνουμε το ντρέσινγκ με το ξίδι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το μέλι. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και αφήνουμε το ντρέσινγκ στην άκρη. Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το τσορίθο και την καυτερή πιπεριά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα φύλλα δεντρολίβανου και 1 κουταλάκι ελαιόλαδο και 1 πρέζα πιπέρι. Λιώνουμε μέσα το αξεφλούδιστο σκόρδο με τον πολτοποιητή και σοτάρουμε μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά.
Σε μπολ, χτυπάμε το αυγό, το χυμό λεμονιού, το γιαούρτι και το υπόλοιπο τυρί, ψιλοτριμμένο. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, κρατώντας στην άκρη 1 κούπα βραστό νερό στο οποίο έβρασαν. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το τσορίθο. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αναμειγνύουμε πολύ καλά τα ζυμαρικά με την κρεμώδη σάλτσα. Αν χρειαστεί, αραιώνουμε με 1 κουταλιά από το νερό όπου βράσαμε τις πένες και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Προσθέτουμε το ντρέσινγκ στη σαλάτα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τη σαλάτα μαζί με τα ζυμαρικά.
* Το μαντσέγκο είναι ισπανική παραδοσιακή γραβιέρα από πρόβειο γάλα ΠΟΠ της περιοχής της Μάντσα. Η γεύση του είναι βουτυρώδης, με νότες ξύσματος εσπεριδοειδών και με επίγευση που με την πάροδο του χρόνου τείνει προς τους ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποιείται σε πίτες, ογκρατέν και τάρτες. (ΣτΘ)


Σχόλια αναγνωστών

Δεν υπάρχουν σχόλια